SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE (SOPC)

Autor: Dr. Laura Dumitrași

SOPC este o problemă frecventă care afectează felul în care ovarele funcționează, întâlnită mai des la femeile de vârstă tânără. Este legată de nivelul crescut al anumitor hormoni – androgeni (hormoni specifici bărbaților) care în mod normal sunt prezenți și la femei, dar în cantități mici.

Numele provine de la numeroasele chisturi mici care se formează în ovare, în urma lipsei ovulației, chisturi ce produc o cantitate prea mare de androgeni, cu dereglarea ciclurilor menstruale.

Criterii de diagnostic:

  1. Menstruații neregulate – cu lipsa unei ovulații regulate, lunare
  2. Exces de androgeni – niveluri crescute de hormoni bărbătești (testosteron) care determină trăsături fizice precum exces de păr facial sau pe corp
  3. Ovare polichistice – ovare care devin mărite de volum și conțin nenumărate chisturi mici (foliculi <8 mm dimensiune)

Dacă există cel puțin două din cele trei criterii, se stabilește diagnosticul de SOPC, însă diagnosticul este unul de excludere.

SOPC afectează aproximativ 1 din 10 femei, însă mai bine de jumătate nu prezintă simptome. Semnele și simptomele specifice apar de obicei în jurul vârstei de 20 ani sau în adolescența târzie.

Simptome:

  • Menstruații neregulate, lipsa menstruațiilor sau menstre foarte scurte
  • Dificultatea de a obține o sarcină (infertilitate), ca rezultat al ovulațiilor neregulate sau lipsei ovulației
  • Ovare de dimensiuni mari, prin prezența a multiple chisturi
  • Hirsutism (creștere excesivă a părului) – de obicei la nivelul feței, piept, spate sau fese
  • Creștere în greutate, mai ales la nivel abdominal
  • Căderea părului asemănător bărbaților, la nivelul scalpului/tâmple sau păr subțiat
  • Ten acneic sau gras
  • Pete cutanate sau îngroșări ale pielii la nivelul cefei, axilei sau sub sâni (acantosis nigricans)

SOPC se asociază cu un risc crescut de a dezvolta probleme mai târziu în viață, cum ar fi diabet zaharat tip 2, dislipidemie (niveluri crescute de colesterol, trigliceride) și boli cardiovasculare, hipertensiune arterială (HTA).

Cauze:

Cauza SOPC este deseori necunoscută, însă apare de multe ori de-a lungul generațiilor, familial. Riscul de a dezvolta SOPC crește dacă mama sau sora se confruntă cu această problemă sau dacă există rezistență la insulină, respectiv obezitate.

Diagnostic

Diagnosticul este unul de excludere întrucât multe din simptomele SOPC sunt cauzate de alte afecțiuni endocrinologice. Nu există un test specific de diagnostic, iar evaluarea începe cu o anamneză (discuție amănunțită) despre simptome, caracterul ciclurilor menstruale, tratamente și afecțiuni asociate. Examenul fizic va evalua semnele de SOPC (creșterea excesivă a părului în anumite zone), aspectul pielii (acnee sau acantosis nigricans).

Ecografia ajută la evaluarea dimensiunii ovarelor, a aspectului lor. Este importantă și evaluarea endometrului (mucoasei uterine) și excluderea hiperplaziei endometriale (îngroșarea endometrului).

Testele de sânge determină nivelul hormonilor, de obicei androgeni crescuți (testosteron total și DHEAS), nivelul insulinei și glicemiei, trigliceride și colesterol, raport crescut LH:FSH. Este importantă evaluarea endocrinologică completă prin  măsurarea TSH, prolactina, 17-hidroxiprogesteron , cortizol, cu scopul de a exclude afecțiuni cu simptome similare SOPC (de exemplu hiperplazie adrenală, tumori ovariene secretante de hormoni, tumori hipofizare). Un test de toleranță orală la glucoza va evalua răspunsul organismului la glucoză și riscul de a dezvolta diabet.

Consecințele SOPC:

  • Pe termen scurt: obezitate, infertilitate, dereglări menstruale, concentrații anormale ale lipidelor în sânge, hirsutism/acnee/pierderea părului (alopecie), intoleranță la glucoză, acantosis nigricans
  • Pe termen lung: diabet zaharat, cancer de endometru prin îngroșarea necontrolată a mucoasei uterului, boli cardiovasculare prin modificarea profilului lipidic (HTA, infarct miocardic), depresie, anxietate și tulburări de alimentație, dificultăți de respirație în somn (apnee obstructivă).

Tratament

Tratamentul depinde de mai mulți de factori: vârsta, dorința obținerii unei sarcini, severitatea simptomelor și starea generală de sănătate.

Dacă se plănuiește o sarcină, atunci se recomandă o modificare a dietei și creșterea activității fizice, scăderea în greutate. O scădere în greutate de minimum 5% poate duce la îmbunătățirea simptomatologiei, precum și a eficienței medicamentelor prescrise. Toate aceste măsuri ajută organismul în utilizarea eficientă a insulinei și la scăderea nivelului glucozei, cu îmbunătățirea ovulatiei. Se pot folosi și medicamente care ajută ovulația (Clomifen, Letrozol sau gonadotropine – tratamente de stimulare a ovulației, Metformin – îmbunătățește rezistența la insulină).

Dacă nu se plănuiește o sarcină:

– pentru reglarea ciclurilor menstruale, se poate opta pentru contraceptive orale combinate, pilule pe bază de progesteron sau dispozitiv intrauterin (sterilet) cu progesteron. Pilulele combinate estro-progestative vor regla cantitatea de estrogen și vor scădea androgenii, controlând durata și sângerarile neregulate. Pe termen lung, scade riscul de cancer endometrial și îmbunătățește aspectul acneei, respectiv al hirsutismului.

– pentru a îmbunătăți acneea și a reduce excesul de păr se poate opta pentru: contraceptive orale combinate care reduc producția de androgeni, Spironolactona care blochează efectele androgenilor la nivelul pielii (nu se administrează dacă se plănuiește o sarcină), metode de îndepărtare a părului (laser, electroliză sau creme) și tratament specific antiacneic (medicamente, creme sau geluri topice).

Tratamentul este variat și de multe ori se folosesc combinații de medicamente pentru a obține rezultatul dorit.

În concluzie, este important să te adresezi medicului dacă ai menstruații neregulate sau la intervale mari de timp, pilozitate excesivă în anumite zone, acnee sau creștere necontrolată în greutate pentru o evaluare completă.

Autor: Dr. Laura Dumitrași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Open chat
1
Buna ziua!
Cu ce vă putem ajuta?